Rohan2 Efes sunucusu için verilen önerilerin toplu halde sunulması.

• Merhabalar öncelikle. Daha önceden de Rohan2 Efes sunucusu ile alakalı forumda konu açarak sizlere birtakım öneriler sunmuştuk. Tabi bu önerilerin içerisinde serverde var olan hatalar vs oldugundan durumu daha iyi analiz etmek ve sizlere bu anlamda kolaylık sağlamak anlamında hem "öneriler" hem de "hatalar" baslıkları altında sizlere bütünlüğu saglamaya yonelık 2 baslık açmak istedik. Bu kısımda sadece "öneriler" sunulacaktır. Bir dıger baslıkta ise hataları bir butun olarak sizlere sunacagız. Önceki cümlemde de ifade ettim amaç, durumu daha iyi analiz yaparak sorunları ve önerileri ayrıstırmak. Önerileri madde olarak şöyle sıralayabiriz:

1- Efes sunucusunda efsun getirme anlamında 2 yol var. Bunlarda birincisi metinlerden cıkan "Efsun Nesnesi Sandıgı" ve bir digeri ise "Kadim Efsun Nesnesi" sistemidir. Her ne kadar Rohan2 dekı oyun hayatımın büyük kısmını 99 sunucusunda da geçirmıs olsam 120 sunucunda da ciddi bir süre vakit geçirdim. Erebor sunucusunda oynayan oyuncular pek tabi iyi bilirler ki oyunda "5-5" olarak ifade edebilecegımız bir item normal efsun ile getirmek oldukca zor (şans faktorunu hesaba katmazsak). Burda oyuncuyu rahatlatan durum efsuna kolay erısebılme (hızlı metın kırma vs) ya da efsun sandıgını toplu halde etme anlamında zindanın mevcudiyeti(kral sarayı). 1 adet 6. seviye efsun sandıgından Ereborda 40 adet efsun alabılırız. Efes de ise bu durum 25. Bir baska karsılastırma örnegı de kral sarayını basarılı sekılde bıtırdıgınızde sizlere 1880 adet 6. seviye efsun nesnesi sandıgı verir (x2 eventi yoksa). Bu örneklerı verdıkten sonra sunu soylemek ıstıyorum Efes sunucusunda hem efsun elde etmek zor hem de elde edılen efsun sandıgından cıkan efsunların sayısı az. İşin can sıkıcı tarafı ise efsun gelme mantıgı Erebordaki mantıkla aynı. Böyle bir durumda hatrı sayılır bir efsun getirmek oldukca ama oldukca güç. Burda yapılabılecek mantıklı seçenek şu olabılır: Efese göre bir efsun botu ve kombinasyon mantıgı olsun. Haftalarca efsun kasıp, kastıgı efsunları efsun botunda eriyerek gören bir oyuncu sizlerde takdır edersınız ki pek de oyunda durmuyor. Zorluk güzeldir bu konuda bir şey dedıgımız yoksa fakat ayrıstıgımız nokta zor olarak ifade edılen durumlar oyuncunun hevesını kırmamalı. Kadim efsun sistemi ise bu durumdan sonuç olarak çok da farklı degıl. Seçtıgınız efsunları tam oran olarak getirme olasılıgınız %1 bile degıl. Kaldiki oyunda kadım efsun belli baslı bosslarda elde edılıyor ve sayısı da max 2. Hal boyle olunca az öncekı cumlemde ıfade ettıgım moral bozulma senaryosu tekrar burda kendını gosterıyor. Burda sizlere onerımız hiç olmasa kadim efsun ile efsun getırme durumu biraz iyilestırılebılır ve hatta oyuna "Kadim Efsun Küresi" ni entegre edebılırsınız. (5. efsunu degistiren nesne). Kadim kürenın drobunun ne olacagını hangı bosslarda olacagı sizlerin takdırınde olan bir durum. Bunu nesne marketede makul fiyattan sunmak sizlere mali anlamda pozıtıf katkı saglar. Burdakı vurguladıgımız durum şu: Kadim efsun ile efsun getirmeye calısan oyuncu hiç olmasa tamamen demoralize olmasın. Bu efsun meselesi ciddi önem arz ettıgınden ilk bundan bahsetmek istedim. Neticede savas oyunu ve karakterı güçlendırmek içinde efsun şart.

2-Oyuna yeni başlayan oyuncular ilk olarak skillerini gelıstırmeye calısır ve bu dogrultuda ruh tasına ihtiyaç duyar. Oyunda ruh taşı dropları oldukça sıkıntı. Oyuna yenı baslayan loncadakı arkdaslarım 50-60 metınde 1 ruh tası aldıklarına yonelık geri bıldırımde bulundular. Bunu sizden rica edıyorum test sunucunuzda bir inceleyın. Ruh tasının bellı baslı metinlerden çıkması da bir yerde ayrı bir sorun. Burda size Ruh tasının Kıskanclık Metnınden de cıksın diye bir istegımız yok. Gölge metnı bu anlamda baslangıc metnı olabılır. Tabi drobu 85-90 metne gore daha az olabılır. Bunlar sizlerin insiyatifinde olan mevzular; fakat ruh tası sorunu oyuncuyu sıkan bir dıger mevzu.

3- Oyundaki event takvımının revize edılmesı gerektıgını dusunuyorum. Event takvımınde var olan fakat oyunda aktıf olmayan event(ler) mevcut. Mısal pazartesi gunu olacagı gözüken Altıgen Hediye Paketi. Loncadakı arkdaslarım bu eventın olmadıgına yonelık sureklı geri donus yapıyor. Burda yapılabılecek bir dıger husus ise Ereborda olan ve 99 yapısına zarar vermeyecek eventlerin de event takvımıne eklenmesi. Örnegin x2 eventi bu anlamda çok güzel olur. Bunun yanın da yukseltme eventıği etkınlıgı

derece etkınlıgı ve belkı de canavar bonusu etkınlıgı oyuna entegre edilebılır. Güzel de renk katar. Evrim-mustasyon parsomenı etkınlıgı belkı de yapılabılecek bir dıger etkınlık. Evrım-mustasyon parsomenı sadece kuledekı bosstan cıkıyor. Bunun dısında oyun ıcı elde edılme ımkanı mumkun degıl. Kuleye de zarar vermeden etkınlık suresını bu ayarda ayarlayarak Evrim-Mutasyon parsomenı etkınlıgı olusturulabılır. (ılgılı etkınlık yanılmıyorsam Devler Diyarındaki canavarlardan elde edılıyordu). Hatta ve hatta balıkcılık etkınlıgı bile oyuna entegre edılebılır. Etkınlık takviminde ozel gunlerde gelecegı yazan etkınlıklerın bir cogunu bu zamana kadar görmedim. Özet olarak etkınlık takvimi revize edılmelı.

4-Asker at skilleri official sunucuda yanlıs hatırlamıyorsam 50 li lw lerde aktıf oluyordu. Bundan dolayıdır ki askeri at 50 lerler de yapılabılıyordu. Serverde 30 lu lwlerde atı asker edebılıyorsunuz; fakat sekıl olarak asker gozukmesıne ragmen at skıllerını alamıyoruz. 30 lu lwler vadide farm yapan oyuncular ıcın vazgecılmez lw aralıgı bu anlamda asker at skıllerı bu lw lerde kullanılabılırsın. Daha önceden hazırladıgım videoda bu konuya atıfta bulunmustur. İzlemek istersenız video linki: https://www.metin2videos.com/Video/rohan2-e…iveni-sorunu-vs

5-Eskı metin2 yi uzun süre oynayanlar muhakkak Görev Kitaplari ile gorev yapmıslardır. Bir çok eskı oyun yapısına sahıp sunucuda bulundum; fakat kolay-orta-zor-uzman görev kitaplarının aktıf olduguna tanık olmadım. Sizlerin bu anlamda bu konuda farklılık yapması oyuna renk katar. Bu gorev kitaplarındakı gorevlerın zaten neler oldugunu offiacal sistemden bulabılırsınız buraya bu konuda lınk bırakmak ıstemıyorum. Hali hazırda mevcut görevler zaten var. Sizlerin tekrardan bu anlamda sıfırdan görev yazması zaten söz konusu degıl. Oyunda zaten tecrube ettıgım uzman gorev kıtabı var digerılerın dustugunu pek gormedım. Bazılarını yada hepsını aktıf etmenız oyuna yenı bir amaç kazandırır ve güzel de olur. Görev sonucunda oyuncuya tatmın edıcı odullerın verılmesı ise bu durumu sureklı kılar. Ödül konusunda tercih sızlerın bu konuda soz sahıbı sızlersınız. Benım bu konuda kı tavsiyem şu olabılır: degerlı odul olarak Evrım puanı, kadım efsun nesnesı, oyuna entegre edersenız kadım kure ve hatta 25 ep kuponları olabılır. Bu konuda uyarmam gereken bir konu var. Zamanında görevlerle alakalı bug sorunu vardı. (sınırsız odul alma durumu). Bu konuda temkınlı olursanız amaç yerını bulmus olur.

6-Oyundaki bosslar ılgılı sekmede zaten görülüyor. Benım burdakı vurgulamak ıstedıgım sey droplarından ziyade (droplar ıle alakalı hırsız eldıvenı baslıgında bahsedıcem) bossların içerisindekı nesneler. Sizlere bu konuda sunu soylemek ıstıyoru. Rohan2 efes wikiye gırersenız ve ordakı bosslar kısmından Barones orumcegınden cıkan ıtemlere bakarsanız, içinden cıkan nesnelerde sol bastan 4. item bu bossta olması gereken bir ıtem olarak dusunulemez. Serverın en ust seviye bossundan bu ıtemın çıkmasını ben dogrusu pek beklemem. Bu baslıktada belirttim oyundakı bosslar zaten sayılı bunların içereği biraz revize edılebılır.

7-Oyuna yeni baslayan oyuncular bir zamandan sonra sürgün gibi maplara ısınlanmak ıster. Npc de bunların fiyatı yenı baslayan oyuncular için oldukca pahalı. Market gibi elzem npclerdekı ıtemlerın fiyatları yenı baslayan oyunculara gore biraz daha esnetılmelı. Benzer durum pazar kurarken ıstenılen yang mıktarında da var. Sırf sürgüne girmek ıcın kan tası tedarık edemeyen oyuncular tanıyorum. Bu konuya da el atmak gerek.

8-Oyun içerisinde Evrim puanı yuksek lw bosslardan 1000 ve 150 seklınden cıkıyor. Diger evrımler (250-500) oyunda elde etmek mumkun degıl.Won masasında zannedersem 500 evrım satılıyor fakat oyundakı bosslardan bunları elde etmem mumkun degıl. Bunlar sizlerin insiyatifinde oyuna entegre edılebılır (hangı bossa hangı evrımın eklenmesı hususu). Yukarda bahsettıgım gorev kıtaplarındakı oduller bu anlamda degerlendırılebılır.

9- Sürgün magarası 2. katta 88 lw general ve 93 lw komutan bossları var. Burdakı sorun şu: Bossu kestıgınızde drop alıyorsunuz ve içinden aynı bosstan bir tane daha cıkıyor (kopya) ve zehir efsunu ıslemıyor ve ıcınden hicbir sey cıkmıyor. Burdakı mesele sonradan gelen oyuncu bunun kopya olup olmadıgını anlamaz. Kesmek için zaman harcar ve neticesinde ise hicbir drop almaz. Bu bence kalkmalı. Yada farklı bir yontem uygulanmalı ( ılk kopyanın cıkması ve zehirin ıslemesı ve esas bossu kesıp drop almak gibi).

10- Yavrucuk kutusunun drobu ıle alakalı oyunda bir sorun var. Serverler birlestıkten sonra pek dusuren gormedım (bossların ıcınde gozukmesıne ragmen). Bir dıger mevzu ise yavrucuk kutusundan cıkan büyülü saldırı- yakın dovus saldırısı %15 veren petlerin suresi 1 gün. Bu çok az bir süre. Nesne markette bu petin 1 haftalık olanı var. Hiç olmasa suresi 3 gun gibi bir sure olması oyuncuyu da sıkıntıya sokmaz.

84igo42.png

• (Devamı)

11- Boss sandıkları ıle alaaklı daha onceden bir video hazırlamıstım. (https://www.metin2videos.com/Video/rohan2-e…iveni-sorunu-vs). Boss sandılarında gereksiz bir sürü item var. Misal lisan yuzugu (lısanlar zaten master) , cesaret pelerını (oyun zaten sınırsız verıyor), gözler banları( skıller zaten bellı seviyede master oluyor) bunun işlevsiz itemlerı oyundan kaldırmak güzel olur. Tekrardan yazıyorum sandıkların içerisinde nelerın olacagına daır karar sizlerin; fakat bahsı geçen ıtemlerın hiçbir faydası yok. 

12-Oyunda istiflenmesı elzem olan itemler var. Bunların bazıları Ereborda yapılmıs. Tek tek yazıyorum: 1- 1puanlık evrım puanları (Ereborda mevcut) 2-Savaş kagıtları 3-Büyülü demir maden(Ereborda mevcut) 4- 1 saatlık exp yuzuklerı 5-Ejderha Parsomenı 6-30dklık hırsız eldivenleri (Ereborda mevcut üzerinde yazmasına ragmen ıstıflenmıyor). Bunlara ek olarak ta sunları yazayım: Eski tahta kutusu, Demir Hazne, Demir Kutu, Demir Sandık ve gelirse görev kitapları. Envanterde gereksiz yer işgal edıyor. İstiflenmesi oyuncuyu rahatlatır. (Erebor sunucunuz içinde markette bulunan Kızıl alev tası) 

13- Bilgelik iksiri basan oyuncu ne kadar sure kaldıgını anbean göremiyor. Görmesi için ya karakter degısıklıgı yada map degısmesı gerekıyor. Bununla alakalı zannedersem Ereborda oto avlar ıcın bir calısmanız vardı. Benzeri Efes için güzel olur. 

14- "Düzeltme Kagıdı" (son tası cıkaran nesne) her ıkı sunucuda da güzel yeri olacagını dusunuyorum. Oyuna zararından ziyada yararı olacagını fikrindeyım. Markete eklenmeli. 

15- Efes sunucusundaki Altın top elde etme mantıgı bana kalırsa biraz duzenlenmeli. İçinden çıkanları tam hatırlayamadıgmdan wikiye baktım fakat arama penceresine yazmama ragmen opsıyon olarak cıkıyor fakat gozukmuyor. Ana pencereye atıyor. Burdakı demek ıstedıgım hem wiki dekı sorun hem de içerisindekı nesneler ay ısıgı eventı ıle aynı ıse, 50 tane futbol topu verıp 1 tane altın futbol tapu almak hiç de akla mantıklı gelmıyor. Verılen emege layık bir içerık olması daha güzel olur. Ne olacagı ne kadar olacagı sizlerin takdırınde tabi. 

16- Hırsız eldiveni konusu. İlk olarak Efes sunucusunda halihazırda 3 tane hırsız eldiveni var ilgili videoyu daha onceden hazırlamıstım (https://www.metin2videos.com/Video/rohan2-e…iveni-sorunu-vs). Burdaki bir mesele bunları standart hale getırmek, yani 30 dk ve 2 saat olması (Erebordakı gibi). Hangısının nereden çıkacagı sızlerın verecegı bir karar. Benim bu konudaki dusuncem metın tasları ve boss sandıkları olabılır. Hangısı nereye yakısır dıye soracaksanız tekrar dıyorum takdır sizindir. Eger 2 saatlıkler oyunda sureklı olucaksa bunlarla alakalı da istiflenme durumu oyuna kolaylık saglar. Bir dıger husus ise ve benim bu oyunda daha önemli gordugum: Hırsız eldivenleri calısıyor mu? Bu sorunun cevabını cogu arkdasım ıslevsız olarak soyledı, yani ise yaramıyor. Sayın yöneticiler oyunda sureklı ıtem dusurme eventı olmuyor olsa bile belli baslı gunlerde oluyor. İtem dusurme eventı olmadıgında elde edılen nesneler inanın çok kotu. Sizlere sureklı ıtem dusurme drobunu acmasını isteyen oyunculardan ziyade hırsız eldıvenlerının ıslevını kontol edıp oyuna entegre edersenız drop sorunu da çözulmus olur. Özel gunlerde extra item dusurme ıle alakalı event yaparsınız-yapmazsınız bu sızın bılecegınız mevzu: fakat drop meselesını hırsız eldıvenı ıle cozme bence çok daha akılcı bir cozum. Bu konu ıle alakalı "ıtem dusurme bonusu" efsununu da incelemek lazım. Eger bug da ıse bu durumu duzeltmekte de ciddi çıkıs yolu sunnar. 

17- Her iki sunucuda da Ayısıgı define sandıgının içeriği gorulmuyor. Egıtım sandıgı gibi içersinde nelerın oldugunu gormek güzel olur. 

17 maddeden olusan onerıler kısmı bu kadar. Eklenebılcek konular muhakkak vardır. Tez yazan arkadaslarım sunu cok ıyı bılır: Tezi yazmak bir gecede olabilecek bir sey degıl. Sürece yayılan bir zaman soz konusudur. Bunu demekteki maksadım burdakı yazılan her madde bir gecede dusunulmus ve akla gelmıs onerıler degıl. Yıllar boyunca gözlemledıgım. denedıgım, geri donus aldıgım konular... Bizlerin oyunclar olarak yapabıleceklerı bu anlamda sınırlı. Bizler sizlere bunları sunar sizler de takdır edersenız uygularsanız. Diger bir ifade ıle takdır sızlerın. Daha önceden de yazdım bir kez daha yazmak ıstıyorum. Erebor sunucucusu her ne kadar sızlerın projesi ise 99 sunucusu da sızlerın projesi. Yogunluk verme anlamında Erebor daha fazla ılgıye muhtaç olabılır bu konuda soyleyecek bir sozum yok: fakat yıllardır oyuncu kaybeden ve suan durma noktasına gelen bir 99 sunucunuz var. Burası da biraz ılgı-bakım hak edıyor dıye dusunuyorum. Sizlere yenı sunucu acın dıye bir sey deme hakkına sahıp degılım. Neticede bu bir yatırım surecı ve beraberınde kar-zarar analınızı getırır. Bunun karar verıcısı sızlersınız. Su durumda yenı sunucunun gelmesı de çok bir sey ıfade etmez acıkası. Mevcut ıyılestırmeler ve var olan hataları gıderdıkten sonra boyle bir karar vermek bence daha saglıklı olur. Herkes 120 sunucusu oynayacak diye evrensel bir gerceklık yok. 99 sunucusunun da kendıne has kıtlesı var. 120 ye gore az mıdır cok mudur bılmıyorum ama kendıne has kemık kıtlesı var bunu bılıyorum. Bizlerin bu anlamda yapabıleceklerı bu kadar. Gerisi sizlerin elinde...

YukSekDooZ-KASIRGA  

84igo42.png

• 18- Efes sunucusu için Altın Define Sandıgı +lı ve + sız bunun yanında Gümüş Define Sandıgı + lı ve + sız oyunda droplar mevcut. Bunları açan anahtarlar da mevcut. Bunların içeriği revize edılebılır. İçerigine oyuncuyu cezb edecek ürünler koymak bu ıtemlerın oyundakı ıslevsellıgını arttırır. Bahsi geçen itemler dustugunde ya hiç toplanmıyor ya da envantere geldıkten sonra sılınıyor-satılıyor. Oyundaki mevcut dusen itemler 120 sunucusuna göre kısıtlı. Hal böyle olunca eldeki malzeme ile en ıyı sonucu almak verilecek optimal karardır.

19- Oyunda 99 olmak ile 94 olmak arasında neredeyse hiçbir fark yok. Nedeni ise gayet açık biyolog görevleri 94 te bıtıyor. Hal boyle olunca 99 kasmak sadece görsel anlamda oyuncuyu tatmin edıyor. Benim burdaki sahsı önerim şu: 99 da baska bir bıyolog görevi olsun ve oyuncuyu 99 a kasmaya tesvik etsın. Belki oncesınde ara baska bir gorev yada görevler olabılır bu sızın insiyatifinizde olur. Bir diger husus ise oyunda sayısını bılmedıgım kadar 99 oyuncu var. 99 olmak bu kadar kolay olmamalı. Burada 99 oyuncuların tamamını 94 e çekip, 94 ten sonra, önceki kadar görece daha kolay olmayan bir kasma sureci olabılır. 94 dıyorum çünkü oyuncuya lw dısında kayba ugratacak baska hicbir sey yok. Böyle bir uygulama 99'a kasmanın zorlugunu, aynı zamanda kasıldıgında ise elde edılebılcek extra özellikleri karaktere almanın yolunu açar.

84igo42.png

• 20- Efes sunucusunda şebnem olayına bir duzenleme gelmesı daha güzel olur. (Erebordaki gibi olması). Şebnem uretırken iligi sebnemın belırlı oranları olasılık dahılınde elde edılıyor. Buraya kadar sorun yok yalnız istenılen sebnem elde edılse bile bu sefer dakika meselesı ortaya cıkıyor. Mısal 120 strlı mavi sebnem elde etttınız; fakat suresı 1dakıka,3dakıka ,5dakıka vs.olma durumu var. Burda sürelerini tek tip bir düzene almak çok daha güzel olur. (Erebordaki gibi 10 dakıka olması durumu). Özetle şebnemlerı elde ederken var olan gelebılcek muhtemel ozellık uzerınden bir olasılık var, dahası istenılen ozellıgın de süresi uzerinden birbaska olasılık (1dk 3dk 5dk 10dk gibi) süreci var. Bunu stabilize etmek çok güzel olur. Bu bir anlamda envanter de gereksiz işgal sorunu ortaya çırakıyor ( aynı ordankı sebnemlerın farklı süreleri olmasından dolayı).

84igo42.png

• 12. maddeye bazı eklemeler yapmak ıstıyorum. Daha önceden de belirttim, oyunda harklı sebep ileri surerek ek envanter talebınde olan oyuncular var. Burda çözüm mantıgı aslında oldukca basıt ve temel de 2 yolu var. Bunlardan biri envanteri gereksız ısgal edılen nesnelerı ust uste toplamak, digeri ise eger gerekıyorsa envanter sayısını arttırmak. Bana gore envanteri gereksız yeri isgal eden nesneleri ıstıflemek bu soruna cıddı cozum yolu sunar. Bu baglamda 12. maddeye istiflenmesinin yararlı oldugunu dusundugum nesneleri sırasıyla eklemek ıstıyorum ( 12.maddedekı nesnelere ek):

*Evrim Parsomeni-Mutasyon Parsomeni

*Binek sertifikaları (Aslan sertifikası vs.)

*Oyunda yuksek seviye bosslardan elde edilen 1 saatlik yüzükler (silah tılsımı, golem yumrugu vs.)

*Söz yüzügü

*Eskrim Broşürü

*Liderin Kıtabı (grup lıderı kullandıgında ekstra %30 exp veren nesne)

*99 sunucuda mevcut olan bosslardan cıkan sandıklar (Dokuz kuyruk, sarı kaplani general sandıgı vs. Ereborda yılan hazınesı sandıgı var ve üst üste istiflenme muhabbeti söz konusu. Aynı mantık burda da dusunulebılır.)

* 1 saatlik exp yüzükleri- 2 saatlık ve 30 dakıkalık hırsız eldivenleri (hırsız eldivenlerinin çesıtlılıgını stabil hale getirdikten sonra (madde 16)).

* At Madalyonları

*Eski kıs sandıgı

*Bıyolog marketinde bulunmayan Liderlerin Ruh Tasları ve Beran Statou Ruh Taşı.

Bu ve benzeri nesneleri bir anda görmek ve yazmak çok olası degıl. Bunun dısında fark ettıgımız nesneler olursa, toplu halde lısteleyerek ekleme yaparız. İstif sorunu oyuncuyu belirli noktalarda yoran bir mevzu. Bu konuda sizlerden hassasiyet bekliyoruz. Kolaylıklar dilerim...

84igo42.png

• 21- madde 10 da yer alan yavrucuk kutusu içerisinden elde edilen pwp tarzı nesnelerin süresini uzatma itemi nesne markete ve oyuna dahil etmek güzel olur. Ereborda evcil hayvan atıştırmalıgı var. Burada oyunun yapısına gore bir düzen alınabılır. Bunun dışında aynı mantık seyisten binek sertifikası ile elde edilen binekler için de geçerli olabılır. Madde 10 da da belirttim yavrucuk kutusunda çıkan pwp tarzı nesnelerin süresi 1 gün. Bu oldukça az bir süre. Buna bir iyilestırme yapmanın yanında gün uzatma gibi nesneler oyunda aktıf edilebilir.

84igo42.png

• 22- Efes sunucusunda Sürgün Magarası 2. katta var olan Generaller Patron Bilgisi Kısmında bir bütün olarak gözüküyor. Demek ıstedıgım şu: 3 tane farklı yerde general var ve misal verıyorum ch1 de bir bölgede kestıgınızde iligili sekme o ch de tüm generaller kesıldı diye bılgı verıyor fakat o ch de kesılmemıs 2 tane general daha var. Bunun yanında yine ılgılı sekmede beran staou ejderıne gıden yolda 93 level Komutan patron bılgısı kısmında yer almıyor. Burada Generallere sayı ya da bir baska ifade kullanarak farklı bolgelerde olan generalları patron bılgısıne ayrı ayrı eklemek daha güzel olur. 93. seviye komutanı da patron bilgisine ayrıca koymak hoş olur. Oyunda 2. koyde yer alan maymunlar zındanındakı bossun bılgısı bile patron bilgisinde varken 93 level komutanın eklenmemesı bence biraz eksıklık olmus. Madde 9 da belirttigim bossun içinden çıkan işlevsiz kopya bossa da ayrıca atıfta bulunmak ıstıyorum.

84igo42.png

• 23- Sunucuda biyolog görevleri sonrasınra verilen ruh taşlarının sadece marketten elde edılmesı- slotlardan elde edilememesi durumana bir düzenleme getirilmesi güzel olur. İsteyen oyuncular hiç ugrasmadan marketten tedarik etsın; fakat oyundan elde etmek isteyenler de oyundan ılgılı slotları keserek drobunu saglayabılırsın. Özellikle yenı baslayan oyuncular için ellerınde sınırlı yang oldugundan dogrudan marketten satın almak oldukca zor oluyor. Bu anlamda geri donus yapan bir cok yenı oyuncuya tanık oluyorum. Hülasa, bıyolog ruh taslarının oyun içi canavar keserek elde etmek aktıf edilmesi güzel olur.

24- Oyunda Madencilik Rehberi elde etme drobu oldukca kısıtlı. Oyunda aktıf edilen % 75 eşya drobu olsa dahi bu soruna bir çözüm saglamıyor. İlgili nesneyi farklı maplarda farklı levellerde denıyen bir den fazla karakter var ve sonuç aynı. Burada şans faktorunun etkısı de var bunu goz ardı edecek degılız; lakin farklı hesaplarla, farklı alanlarda denenmesine ragmen elde etmesı oldukca zor. Burdaki can sıkıcı durum: Farzedin ılgılı nesneyı dusurdunuz. Munzevi Tavsiyesi okusanız bile yanma olasıgı cok yuksek. Çözüm olarak drobu iyilestırılebılır ya da eventlerde elde edılen Ayısıgı sandıgına belirli oranlarda entegre edılebılir. Burada elde etmesı cok kolay olmasını kesınlıkle ıstemıyoruz. Zorluk güzeldir; fakat tadında oldugunda. Madde 17 de berlıttıgım durumu tekrar yazmak ıstıyorum. Ayısıgı sandıgının içerisindekı nesnelerı shıft+ sag tıklama ıle gormek çok daha güzel olur. İçerisinde ne var diye bakmak ıstedıgımızde her seferinde siteden wikiyi kullanarak bakmaktan ziyade oyun içersinde de gorme ımkanını saglamak guzel olur. Ayışıgı sandıgı ıle alakalı son olarak ta şunu ifade etmek ıstıyorum: Sandıgın içerisinde bircok pasıf skıl kitapları mevcut. Sandık içerisinde 2 farklı kitabın eklenmesi de gayet güzel olur. Birincisi aynı madde de bahsettıgım Madencilik Rehberi digeri ise, Simjang ustalıgı kitabı. Bunun dısında tüm pasıf skıllerın kitapları ayısıgı sandıgında mevcut. Hepsini bir bütün olarak görmek çok güzel olur. Tekrardan ifade etmek ıstıyorum: belirli oranlarda ( degersız olmayacak sekılde) bu nesneleri Ayısıgı sandıgına eklemek güzel olur.

84igo42.png

• 25- 60 level Lanet Metni sadece şeytan kulesi çıkarken karsımıza cıkıyor. Bunun dısında herhangi bir mapta bunu gormek mumkun degıl. Bu anlamda bu metni Hwang Tapınagının muhtelıf yerlerine koymak, sunucuya farklılık kazandırır. Bu zamana kadar pek de gormeye alısık olunmayan bir durum oldugu ıcın hem metin tası cesıtlılıgı saglar hem de farklı farm mapına kapı açar.

84igo42.png

• 26- Eski yapıda sunucularda genellikle madencilik farklı maplardan var olan damarlar ve bunlar neticesi ile elde edilen nesneleri lonca arazilerinde var olan işleyiciler tarafından işleyip kullanma durumu var. Bunu çogu oyuncu bilir. Benim buradaki önerim Efes sunucusunda her krallıgın 1. koyunun deposunun yanında bulunan damarları kaldırma yonundedır. Burda 2 farklı durum var. Birincisi: Hazır yerleri belli, ikincisi ise: Direk hazır ıslenmıs seklınde cıkıyor olması. Burda bu durumu, eski formatına taşımak çok daha güzel olur. Neticede eski yapıda bir sunucuda oyuncu farklı maplardan damar bulsun ve kazsın daha sonrasında ise lonca demırcısınde bunları ısleyerek oyunda satısı olabılecek bir nesne halıne getırsın. Bu durum birden fazla anlamda amaca hizmet eder. Misal lonca arazilerinin kurulmasına, oyunda çok da fazla işlevi olmayan +0 +1 +2 +3 taşların oyuna kazandırılması ve hatta işlenmıs olan bu cevherlerın de oyun piyasasında satısı ya da Madencılık pasıf skılını gelıstırmeye amaçlamak gibi... Burda bir dıger onerım ıse, lonca arazilerinden bahsettık. Lonca arazilerinde normalde 1 tane lonca binası, 1 tane cevher işleyicisi ve 1 tane de lonca demırıcısı var. Oyunda demirciyi kullanan zannedersem pek oyuncu yok. Burda lonca arazisi kurarken lonca demırcısının yerine 1 tane daha cevher ısleyıcısı koymak daha güzel durur(lonca demırcsıı yerine). Son olarak daha onceden cevher elde eden kısılerle sonradan bu durumun var olması durumunda ortada adaletsızlık olmaması anlamında gereklı onlemın alınması gerekır.

27- Sunucuda "Patron dedektoru" adında bir nesne var. Bu itemi oyunda kullanmanın neredeyse hiçbir gerekçesi yok. Nedeni ise çogu bossların yerleri sabit ( Alev Kral, Dokuz Kuyruk vs.) sabit olmayanlar için de (çöl kaplumbagası gibi) kullanmaya deger mı orası da dusundurucu. Burda 2 farklı önerim var. Birincisi bossların yerleri sabit olmasın. Boss arayan oyuncuları gormek güzel olur(eskı gunlerdekı gibi). Diger bir husus da oyuna farklılık kazandırması için boss olmayan bir mapta (yılan vadisi gibi) günün belirli saatinde yada saatlerinde özel bir boss oyuna eklenerek patron dedektorunun kullanılması anlamında bir yol izlenebilir.

28- Daha önceden de ifade ettim oyunda 2 farklı efsun getirme mekanızması var. Ya kadim kullanırsınız, ya da normal efsunla efsun botundan efsun getirmeye calısırsınız. Kadim efsun sistemi ile alakalı eklemek ıstedıgım pek bir sey yok ve ilgili maddede bunları özetledim. Normal efsun için birkac ekleme yapmak ıstıyorum. Normal efsun da gelen efsun oranlarının bazıları kırpılabılır. Zaten ilgisi olmayan bircok efsun bir bütün olarak gelıyor dahası gelen efsunlarda da ciddi kırıklar var. Bu durumun var olması normal efsun nesnesini ortalama- beceri aratmaktan ileriye tasımaz. Son olaraktan daha önceden de belirttim Erebordaki kadar çok fazla efsunu kısa sürede kasma durumu yok ve haftalarca efsuna bırakmak için bu kadar efsunu bir anda elde etme durumu yok. Burada efsun oranları ,sandıklardan çıkan efsun mıktarı üzerinden bir düzenleme yapılması gerek.

84igo42.png

• 29- Daha önceden birçok kez dile getirdiğim bir konuyu tekrar hatırlatmak ve bu konu üzerinden bir öneri vermek isterim. Bilindıgı uzere efes sunucusunda seviye efsun sandıklarından çıkan efsun adeti erebora göre hem daha az hem de elde edilmesi görece daha zor. Kral sarayı gibi bir zindanı basarılı bir sekılde bitirdikten sonra açılmamıs 1880 adet seviye 6 efsun sandıgı elde etme imkanı efes sunucunda yok (x2 eventi yokken). 120 sunucusunda olmasın diye bir şey kesınlıkle soylemıyorum. Demek istedıgım efsunun hem elde etme ımkanı ve adet üzerinden bir zorlugu var. Oldschool yapısında bu olabilir; lakin benim burada motivasyon kırıcı olarak gordügum husus elde edilen efsunlardan çogu zaman kayda deger efsun gelmemesi. Erebor sunucusunda yaklasık 1 ay da ful oranlı kırıksız bir item getırdıgımı hatırlarım. Bu durumu efeste yapmak çok mümkün değil. Neticede o kadar efsunu bir arada bulmak çok kolay degıl. Burada efsun oranları üzerinden bir düzenleme yapılması gerektıgını tekrar yazmak ıstıyorum. Efsun bot mantıgı erebor gibi. Burada bir ayrışma olsa daha iyi diye dusunuyorum. Buraya kadar yazdıklarımı zaten önceki maddelerde de ifade ettim. Farklı olan bakış açısı da şu: Farklı seviye efsun sandıkları için farklı adette bir craftlama mantıgı gelebilir ve "ortalama beceri" üzerinden belirli oranda ortalama ya da beceri getirme imkanı oyuncuya sunulabilir. Ne demek istedıgımı bir örnekle daha açık hale getirmek istiyorum. Misal veriyorum 1000 adet 6. seviye sandıgı vererek 1 adet +50 ortalama getirme ya da +20 beceri getırme nesnesi craftlama mantıgında dusunulebilir. Burada metin tası kırmanın dolayısıyla efsun nesnesinin degerını arttırma anlamında ve oyuncuyu demoralize etmeyen bir uygulama söz konusu. Şansını denemek isteyen hiç bu sekılde bir uygulamaya gitmeden dogrudan efsun açarak ortalama ya da beceri aratsın; fakat risk almak istemeyen ve verdıgı emegı şans faktorune baglamak istemeyn kısı içinde bu yol açık tutulabilir. Burada farkı seviye efsun sandıgının kaçar adet olacagı ve sabit hangi ortalama ya da beceri olacagı sizin insiyatifinizde olan bir durumdur.

30- 120 sunucusunda Beceri kitabı takaslama durumu var. Bunu Efese de getirmek mantıklı olur diye dusunuyorum. Kullanılmayan beceri kitaplarının işlev görme durumu söz konusu olur ve atıl durması da ortadan kalkar. İstenilen 1 beceri kitabına karsılık kac tane farklı beceri kitabının verilecegı optimal bir oran üzerinden yapılabılır.

31- Efes sunucusu 3 farklı sunucunun toplamı bir sunucu. Alestanın yapısı sonradan gelen efes ve yakamozdan bazı noktalarda ciddi ayrısmaktadır. Bunu hatalar baslıgındaki master yapma durumu belkide verilebilecek en güzel orneklerden bir tanesi. Benim degınmek istedıgım mevzu ise, sunucudaki boss drop oranları. Dokuz kuyruk olsun sarı kaplan olsun bunları kestıgınız de normal sartlarda asgari bir ılgılı bossun sandıgını almanız gerekir; lakin bu durum ne yazikki böyle degıl. Cogu zaman level aralıgınız uygun olsa dahi sandık dahi vermedıgı oluyor. Benim buradaki önerimin bir kısmı bossları sadece evrim kasmak ile tanımlı olmasın. Buna ek olarak kızıl ormanda sonda bulunan "hayalet agacı lordu" ise neredeyse hiçbir işlevi yok (evrim kasmanın dısında). Bunları oyuna kazandıracak uygulama güzel olur. Burada sizlere ne zaman kesersek keselim içinden 100 ep kuponu alalım diye bir öneride kesınlıkle bulunmuyorum; fakat tamamende boş atmasın. Oyundaki bossların adeti zaten 120 sunucusuna göre oldukca kısıtlı. Bu kısıt çerçevesinde güzel bir düzen saglamak. Ayrıca ormanın muhtelif yer(ler)i ne gene ormanda çıkan fakat suan oyunda olmayan "Dev hayalet Ağaç" bossu da eklenip hatrı sayılır bir drop ile oyuncuyu belirli baslı bossların dısına çıkması saglanabilir. Daha önceden de ifade ettim. Eski yapıda sunucularda boss arayan oyuncuları cogunlukla goruruz. Oyundaki bossların yerleri sabit olması çok da istenilen bir durum degıl diye dusunuyorum. Buna ek olarak hatalar kısmında yer verdıgım bazı bossların pelerine karsı duyarsızlıgı ve buna baglı cıkan muhtemel sorunları da ayrıca ifade etmek isterim.

84igo42.png

• 32- 12.md birkaç ekleme daha yapmak isterim. İstiflense güzel olur diye adlandırabilecegımız tüm itemleri bir anda görmek çok kolay olan bir durum ne yazikki degıl. Oyunda her seyin istiflenmesini dusunmek de çok akılcı degıl. Benım burada bu zamana kadar yazdıklarımda misal veriyorum 2 tane +1 muharebe kılıcının istifi gibi irrasyonel bir durumun olmadıgı, oyunda benzer emsallerinin oldugudur. 12. maddeye ek olarak:

*Altın define sandıgı + lı + sız

*Gumus define sandıgı +lı +sız

* Yukarıdaki sandıkları açan gumus/altın anahtarlar

*Slotlardan çıkan ruh tası kagıdı ( satıcıda da bulunan)

Gereksiz envanter işgalinin önüne geçmek adına cok güzel olur diye dusunuyorum. Söylemesinın yapması kadar kolay olmadıgının farkındayım; lakin sunucunun düzeni açısından güzel olur diye dusunuyorum. Oyunun yapısına zarar vermeyen itemleri fark ettıkce ekleme yaparız.

(Not: Boss sandıkları ve yukarıda geçen sandıkların bazılarında gorsel anlamda bug vardı. Tekrardan hatırlatmak isterim.)

84igo42.png

• 33- 99 sunucusuna 30dk. exp yüzükleri eklenebilir. Bunların dropları belirli bosslardan direk alınarak ya da boss sandıklarından çıkarılarak ya da görev kitaplarının aktif olması ile birlikte ödül olarak verilebilir.

34- Efes sunucusunda örümcek zindanı 2. kat için "geçit bileti" aktif edilebilir. Bunların dropları 33. md. yer verdıgım ödül mantıgında oyuna entegre edilebilir. Ben şahsen ışınlayıcı yüzügünden dogrudan 2. kata ısınlanmanın kalkması taraftarıyım. Netice eski yapıda sunucuda oynayan arkadaşlar pek tabi iyi bilir ki örümcek zindanı 2. kata çıkarken ilgili nesne istenir. Burada oyunda elde etme- oyun içinde satıs vs derken oyun içerisinde bir piyasası olur bu da birçok anlamda oyunda olması beklenir.

35- Bazı konularda oyunun içindeki tatlı zorluklara atıfta bulunurum. Zorluk iyidir; fakat tadında oldugu sürece. Şimdiki bahsedecegım durum ise zorluktan vs ziyade gereksiz bir ugras olarak gördüğüm bir mesele. Sunucuda biyolog görevleri olan "Zelkova Dalı" ve "Tugyis Tabelası" sürekli olarak istiflenen tarzda drobu yok. İlgili nesnelere 1 kez dusurdugunuzde 2. ye drop alınabilmesi için ya depoya koymanız gerek ya da farklı bir çara aktarmak gerekir. Aynı durum Kırmızı hayalet dalında yok. Liderin notlarını tam anımsayamasam da bahse konu olan bu itemlerin drop neticesinde istif mantıgı hayalet dalı mantıgına donusturulebılır. Bu bir yerde kolaylık saglar ve kendimce gereksiz ugras olarak gordugum durumları ortadan kaldırır.

36- 99lw bosslarını daha öncesinde birkaç kez bahsetmıstım. Benim burada fark ettiğim bir durum var. 99lw seviyesinde olan kırmızı ejderha bossunda bir takım düzenlemeler şart olsa gerek. Nedeni ise şu: Misal barones bossunu kesmek kırmızı ejderi kesmeye göre oldukça zor bir boss. Baronesin kullandıgı skıllerin gücü kırmzıı ejdere göre ciddi oranda fazla. Sizler 90 seviye aralıgında 3 çarlar kırmızı ejderi rahat bir sekılde kesebılırsınız. Netice de kullandıgı skıller oyuncuyu zorlar nitelikte degıl. En kötü kahve hazırlamak için çarları otomatık modda bıraksanız bile dondugunuz de kuvvetle muhtemel kesilmıs olur. Nedeni ise skil anlamında çok pasif. Aynı durumu barones için kesinlikle yapamazsınız. Burdaki bir diger çelişkili gordugum durum ise zor olan baronesin drobu kolay olan kırmızı ejdere göre daha kötü. Burada oyunun üst düzey bosslarını oyunun olagan akısına göre revize etmek. Ben hiç kesılmesın kesınlıkle demıyorum. Bu da olagandısı olur. Lakin gerek seviyelerinin yansıttıgı zorlugu hem de buna baglı dropları ile revize edilmesi gerektıgını dusunuyorum.

37- Sunucuda var olan kuledeki lucifer bosu ile alakalı farklı bir durum var. Normalde olagan level aralıgında bir boss kestıgınızde size asgari bir sandık verir. Bu durum neredeyse tüm bosslar için bu sekılde degıl. Dropları konusunda ciddi bir sıkıntı var. Buna bir kere müdehale şart. Benim burada söylemek istedigim şey ise luciferden 2 adet sandık atıyor. Normal bosslarda her seferinde 1 tane dahi sandık almak mümkün degılken bu durum lucifer sandgı ıcın her durumda 2 adet. Lucifer sandıgı oldschool sunucularda degerlidir. Bunun fazla olması oyunda sıkıntı olusturur dusuncesındeyım.

38- Bu maddeyi yazıp yazmama konusunda açıkcası biraz tereddüt ettim. Yapılabilirligi ne durumda dogrusu bilmıyorum; fakat gene de paylasmak istedim. Eski yapıda sunucuları oynamak isteyen oyuncular genelde sunucunun grafikleri, tasarımı vs üzerinden bir yaklasım yapar. Sunucudaki örümcek zindanı, şeytan kulesi doyum gibi haritaların görünümü eski yapıya çekilirse harika olur. Buna ek olarak yazı formatını da aynı sekılde eski formata almak çok hoş olur. Bunun fizibilitesi ile alakalı bir malumatım olmadıgı için yazımın basında da kararsız kaldıgımı ifade ettim; fakat yine de sizlere paylasmak istedim.

84igo42.png

• 39- 99 sunucusunda fark ettiğim bazı detaylar var. Hani olsa farkı ne olur diye sorabilirsiniz; lakin olmasının zararı olacagını dusunmuyorum; aksine bu çeşitlilik ile baglantılı olarak farklı drop mekanızması söz konusu olabilir. Efes sunucusunda kızıl ormanda 85 level Metin- Tu- Young metni yok. Eklenmesi ve 90 lık metinlerde olmayan farklı dropların olması ve ormanın farklı yerlerinde 85 level metin yogunlugu dusunulebılır. Mevcut durumda kızıl ormanda bulunan bütün metinler 90 level metni olarak tasarlanmış ve official tarzda olması daha güzel olur diye dusunuyorum. Bir diger husus ise 25 level siyah metin normal sartlarda her bayragın 2. koyunde de olur; fakat 99 sunucusunda sadece sarı 2. bayrakta mevcut. Bunları stabil hale getirmek daha hoş olur. Bu konu ile alakalı son bahsedecegım durum ise bayrakların 2. koylerındeki metin yogunluklarında biraz farklılık var sanki. Bazı bayraklarda biraz daha fazla metin var sanki diye dusundum ama yanılıyor da olabılırım. Sadece belirtmek istedim.

40- 90 level taslarından statü sıfırlama kagıdı cıkıyor. Ben bunun olmaması taraftarıyım. Netice de genel analamda ihtiyaç duyulan bir nesne degıl ( hırsız eldiveni gibi). Karakterinizde statü anlamında bir dengesızlık varsa bir kere düzeltirsiniz ve oyununuza devam edersiniz. Bunun olması gereken yeri şuan da oldugu gibi satıcıdır. Metinlden kaldırılması daha iyi olur diye dusunuyorum.

41- Farklı zamanlarda da degındıgım konuyu tekrardan burada yazmak isterim. Sunucularda istif adetinde max oran 2000 olmus durumda. Buna baglı npclerdeki adeti güncellemek güzel olur diye dusunuyorum. Misal satıcıdakı potlar, boş şise veya silahçıdaki ok adetleri ya da balıkçıda var olan yemlerin adetleri. Bunlara genel anlamında bir revize yapmak güzel olur bana kalırsa. Buna ek olarak satıcıda bulunan 10 adet havucun bir faydasının oyunda oldugunu pek bılmıyorum. Drop olarak düşsün sorun yok, fakat atı zırhlı olupta ölen birine bu zamana kadar hiç denk gelmedim(atı beslemedıgınde) . Kısacası markette olmasının bir mantıgı yok diye dusunuyorum. Bunun yerine zırh ve silahlardaki son tası cıkaran "Düzeltme Kagıdı" nı satıcıda görmek gayet güzel olur.

42- Normalde eski yapıda sunucularda atların ölmesi gibi bir durum var ve bu sorunun çözümü olarak da seviyesine baglı olarak maymun zindanlarındaki bosslardan elde edilen bitkiler kullanılır. Bu düzenin tekrardan gelmesi güzel olur diye dusunuyorum. Sunucu da atın ölmesi gibi bir durum yok. Bu durumu eski standartına çekilip bu anlamda ilgili nesnenin işlevsellıgı tekrar oyuna entegre edilebilir. Maymun zindanları zaten at madalyonu kasmanın dısında cok da cazibesi olan maplar degıl. Bunu gerek boss anlamında gerek de haritayı daha işlevsel hale getiren düzenlemeler ile daha kullanıslı hale getırılebılır. Burda sunu da ekleyım 120 sunucusunda yoharanın bazı bölgelerinde pasif skıllerın kıtapları dusmekte. Aynı mantıgı çok fazla gitmek için neden olmayan haritalara da getirilebilir ve neticede bir anlamı ve oyun içi ticarete katkısı olur.

43- İstiflenmesinin faydalı olacagını dusundugum itemlerden çoğu kez bahsettim. Bu başlık altında birçok yerde ekleme yaptım. Fark ettikçe de ekledıgımı görmektesiniz. Eski kıs sandıgından yukarıdan bahsettıım. Benzer mantıktan yola çıkarak, yavrucuk kutusunu da bu baslık altına eklemek istedim.

44- Sunucuda demirci de item yukseltmenın çok da bir nedeni olmadıgı aşikar. Ben burada bunu işlevsel hale getirecek bir öneri ile sizlere yazmak istedim. 26. maddede bu durumun alternatifi olabilecek bazı argümanlar sunmustum. Bu maddede biraz daha farklı bir öneriyi kaleme almak istedim. Lonca demircilerinde item yükseltirken + basma malzemesının istenmemesi durumu söz konusu olabılır. Zaten lonca demırcılerı genel anlamda item yukseltirken verdıgı fazladan basma oranı ile tercih edılır. Bunun yanında böyle bir uygulama getirmek oyunda bu tür npclerin kurulmasına tesvik eder. Buna ek olarak kule çıkarken karsımıza çıkan demirciyi de işlevsel hale getirmek anlamında 2 adet belirli bir seviyedekı aynı itemi yukseltme basarılı oldugu takdırde 1 adet olarak +8 +9 a yukseltme ımkanı olabılır. Bunun baslangıcta hangı düzeyde olacagı ve basarılı olması durumunda ise hangı seviyede olacagı sizin insiyatifinizde olan bir durumdur.

45- Lonca arazilerini daha da kullanıslı hale getirmek anlamında şunu da eklemek isterim: Bilezık, küpe, kolye gibi itemlere slot açılarak cevher ekleme durumu var. Arazi kurulurken eklenen işleyicilere 4. slotu açma imkanı sunan adına rastgele soyluyorum "elmas+" gibi bir nesne craftlama özellıgı eklenebılır. Bu itemi üretirken de farklı işlenmiş cevherlerın kombinasyonu olacak sekılde işlenmıs cevherler istenilebilir. Degerli bir nesne olacagı için ve eski yapıdakı sunucularda karakterın ön plana cıkması ufak detaylarda saklı oldugundan bu durum çogu anlamda oyuna yenı amaç saglar.

46- Görev kitapları ile alakalı çogu kez sizlere telkinde bulundum ve oyunda olmasının elzem oldugunu bircok kez sizlere yazdım. Benzer mantıkta "seviye görevlerini" oyuna eklemenin güzel olacagını dusunuyorum.

84igo42.png

• 47- Bosslarla alakalı birçok yerde sizlere yazı yazdım. Eklemek istedıgım bir mesele de şudur: Karanlık Lider bossunu kestıgınızden aynı goruntude Karanlık Hayalet Lider bossu da çıkmaktadır. Buradaki mesele şudur: Normal sartlarda yanlıs hatırlamıyorsam, sizler bu 2 bossu kestıgınızde ( karanlık lıder ve daha sonra içinden çıkan karanlık hayalet lider) o ch de süresi geldıgınde tekrar karanlık lider çıkar. Buradaki durum ise farklı. Karanlık lideri kestııgnızde ve içinden çıkan diger bossu kesmedıgınızde tekrardan saati geldıgınde karanlık lıder cıkıyor. Pekı bunun ne zararı var diyebılırsınız? Ben burda bunu tartısmasmaktan ziyade eger tekrardan karanlık lıder cıkacaksa bunu dıger bossun da kesılme sartına baglamanın mantılı oldugunu dusunuyorum. Aksi halde kesılmeyen bossun içinden ne bir drop alıyorsunuz ne silahınıza evrım kasabılıyorsunuz. Map gereksiz olarak, işlevi olmayan karanlık hayalet liderin bossu ile dolu oluyor ve bunun kimseye de bir faydası olmuyor. Burada şunu ifade edebilirim ki, 2 bossun da kendı içerisinde bir drop mekanızması olsun. Birini kestıgınızde digerını kesmeme gibi bır durum olmasın ve içinden çıkan bossun kesılmedıgı takdırde, süresi geldıgınde tekrar boss cıkmasın. Son olarak ilgili bossun (karanlık lider) sandıgı dusmuyor ve içinden drop da alınmyor yani drop anlamında da incelenmesi şart. ( dıger bosslarda da oldugu gibi). Benzer durum oldugundan dolayı aynı konunun md. 9' da belirttıgım general durumunu da tekrar hatırlatmak isterim.

48- Sunucuda bazı bosslardan aynı ch üzerinde 2 adet var. Misal dokuz kuyruk. Bir tanesi sabit bir sekılde dururken, dıgerı de haritanın muhtelif yerinde çıkmaktadır. Daha önceden de bahsettım. Eski yapıda sunucularda boss arayan oyuncuları sıklıkla goruruz. Bu anlamda sabit olamaması ve adetinin olması gereken sayıda olması dusuncesındeyım. Genel olarak tüm bossların içeriginin tekrardan revizde edilmesi gerektıgını tekrardan yazmak isterim.

49- Biyolog görevleri bu tür sunucularda ciddi önem arz eder. Bu konu ile alakalı daha önceden 94 seviyeden sonra biyolog gorev(ler) nin eklenmesi ile alakalı sizlere bildirimde bulunmustum ( 94 ten sonra level kasmanın bir anlamı olmadıgı ıcın). Burada söylemeye calıstıgım mesele ise herhangi bir görevi bıtırdıgınızde sizlere ödül anlamında sandık verılıyor(karaktere süresiz olarak islenen ozellıkler haricinde). Zaten bu görevlerinin toplam adeti belli ve buna baglı olarak alınacak ödül anlamında sandık sayısı da belli. Bu sandıkların içeriginin düzeltilmesi faydalı olacagını dusunuyorum. 2008 lerde oynayan oyuncular pek tabi iyi bilirler ki ilgli sandıktan alınabilecek en iyi ödül ruh tası ıdı. Burada oyuncuya katkı saglayan bir ve her durumda olmasa da motivasyon saglayan bir revize ıslemı yapılabılır.

50- Sunucuda var olan karakterler genel olarak son seviye donusumlu silahları kullanmaktadır. Benım buradakı tavsiyem 75 sılahlarında var olan beceri hasarı özellıgını gozden gecırmek. Pvp anlamında gerçek degerı yansıtmadıgını dusunuyorum. Örnek olarak savasçı karakterler için konusmak gerekirse, ya kılıç olarak triton takar ya da çift el olarak da yarı ınsan. Burada tek tip bir modelin dısına cıkılması gerektıgını dusunuyorum. Bu anlamda 75 sılahlarında var olan beceri hasarı durumunun incelenmesi gerektıgını dusunuyorum. Sunucu da zaten yılan itemleri yok dogal olarak. Bu ozellıgı bir parca yansıtan 75 itemleri var ve bunların incelenip pvp anlamında oyuna dahil olması gerekir. Aksi halde ılgılı ıtemler efsun olarak sadece ortalama zarar için aratılır.

84igo42.png

• 51- Sohan dagında var olan 65 level metinlerinden "Ölüm Metni" içerik olarak kuledeki ölüm metninden farklı. Stabil olup olmaması konusunda bir sey dıyemem lakın farkındalık olması acısından belirtmek istedim. Son olarak da sohan mapından hayalet ormana giris yapmak ıstedıgınızde teleportun yanında "Shuk Sal" adında işlevi olmayan bir npc var ve teleport da aktif degıl. Bir zamanlar 65 levelden dusuk olup da hayalet ormana, ordan da kızıl ormana geçıs yapma durumu vardı ( kızıl ormana gırısın ısınlayıcıda 65 level olmasına ragmen) ve bu konuda oyunculardan gelen haklı olarak gördügüm serzenişler vardı. Bu durumlarında kontrol edilmesinin faydalı oldugunu dusunuyorum. Kopukluk olmasın diye aynı konunun aynı maddesinde yer vermek istedim.

84igo42.png

• 52- Metin2 de fark ettıgım ve genel olarak elestirel buldugum bir durumu burada anlatmak ve bu durumun düzenlenmesi gerektıgı dusuncesındeyım. Daha önceden de birçok kez sunucudaki boss çeşitliliğinin 120 sunucusuna göre görece daha sınırlı oldugunu söyledim. Bundan dolayıdır ki oldschool yapısındakı sunucularda bossların adeti, isimleri zaten herkes tarafından bilinir ve tahmin edilebilir. Sözü daha fazla uzatmadan, Çöl Kaplumbağası bossuna bir düzenleme gelmeli diye dusunuyorum. Çift el takmadan bu bossu kesmek mümkün degıl. Böyle bir durumda çift el takmayan herhangi bir karakterin bu boss karsısında bir şansı olmamaktadır. Suranın veya şamanın ya da ninjanın teknik olarak çift el takma durumu söz konusu degılse bu bossu kesen tek karakter çift el takan savaşçı oluyor dogal olarak. Bu konu bence üzerinde degısıklıge gidilmesi gereken bir durum.

53- 2 sunucuda da fark ettiğim bir mesele de şu: Depo açıkken ne envanterinizde bir itemin yerini degıstirebiliyorsunuz ne de depodan aldıgınız istiflenebilir bir itemi envanterde olan aynı itemle birlestirebılıyorsunuz. Eğer mümkün ise, herhangi bir sorun olmazsa depo açıkken envanterde itemlerin yer degısımını ve depodan alınan item üzerinden envanterde işlem yapma imkanını saglamak güzel olur.

84igo42.png

Şimdi katılın!

Henüz bir hesabınız yok mu? Şimdi kayıt olup topluluğumuzun bir parçası olun!