Hatalara ek olarak:
15- 99 sunucusunda küçük ekran açılan clientlerde bir hata var. Şu şekilde ifade edilebilir: Misal herhangi bir canavara tıkladıgınızda üzerinde "?" olan kısma ve yanında var olan canavara ait bilgilerin oldugu yere tıklanmıyor. Bu durum mesala Ereborda yok. Düzeltilmesi gerekiyor.
16- Normalde cesaret pelerini oyunda var olan canavarlara etki eden bir nesne; fakat buradaki durum şu: Belli başlı bosslara karsı etkisiz kalıyor. Bunun problem olusturan kısmı ise, Sarı Kaplan gibi bosslar bazen karakterin erişemeyecegı alanlara gidiyor ve pelerin bassanız bile boss hala karakterin erişemedıgı yerde duruyor. Bu sorunu çözmek gerek, yani cesaret pelerinin işlevsizliğini bu anlamda fixlemek lazım. Konu dagınıklıgı olmaması anlamında, aynı maddede şunu da yazmak istiyorum: Normalde Dokuz kuyruk olsun, Sarı kaplan olsun bu tür bosslar karaktere karsı skil kullanır yani becerileri var. Oyunda bu bossların becerileri pek aktif degıl. 99 sunucusnda zaten bosslar belli bu anlamda beceri kullanmayan bir bossun varlıgı bence biraz absürd kalıyor. Bu bağlamda oyundali bossların becerileri gözden geçirilmesi gerekiyor.
Önerilere ek olarak:
21- Sunucuda sandıkların içerisindeki nesnelerin ne oldugunu merak ettıgımızde buna bir kısa yol tuşu atamışsınız ve çok da kullanıslı. "Ayışığı Define Sandıgını" bu anlamda biraz unutulmus. Neticede içinde neler oldugunu merak ettıgımızde sürekli wikiye girmeye gerek yok, kaldı ki wiki de bazen güncel olmayan bilgiler olabiliyor. Kısaca ilgili iteme de bu özelliği lütfen ekleyin.
22- Oyunda atıl durumda kalan nesnelerin geri donüşümü oyun için faydalıdır. Demek istedıgım karakterin k envaterinde kişiye lazım olmayan birçok beceri kitabı olabılır. Bunları kullanıslı nesne haline getirmek anlamında Seon-He ye beceri kitabı takası yapma özelliği entegre edilebilir ve faydalı da olur.
23- Balık tutan oyuncunlar Lucy'nin Yüzüğü, Bilge Kralın Sembolü, Bilge Kralın Eldiveni, Kaçağın Pelerini, Altın yüzük gibi nesneleri de elde ediyor. Burdaki durum ilgili itemlerin bazılarında üstünde satıldıgında yang elde etme durumu yazmasına ragmen böyle bir sey mumkun olmuyor. Satışı bir yang getirmiyor. Hani oyunda tamamen işlevsiz demek dogru olmaz ama işine yaramayan kısıler bu itemleri sattıgında en azından belirli oranda yang elde etsin. ( Bu itemler istiflense daha iyi olur diye de yukarıda belirtmıstım. Gereksiz envanter işgaline çözüm sunar.)
24- Normalde oyuna yeni başlayan bir karakterin pasif skıllerınde lisans skilleri belirli bir levelden sonra m1 olarak geliyor. Benim önerim madem bu nesneler oyunda elde ediliyor ( en son öyleydi) karaktere bu skıllerı hazır olarak vermektense, oyuncunun kendisi bu anlamda bu becerileri gelıstırsın ve satısı olan bir nesne olarak da piyasada satılsın. ( Kitaplarla alakalı olması gereken yerin k envanterindeki ilgili yeri tekrar vurgulamak isterim ve bu durumu da bu bağlamda düşünmek yerinde olur ve ayrıca böyle bir uygulama olursa lisan kitaplarının istifi de unutmamak gerek).
25- Uzun süredir bu sunucuda olan bir oyuncu olarak, genel olarak şunu gördüm: Karakterler genelde 94 e kadar kasılır ve 94 levelden sonra çok da karakteri kasmaya iten bir motivasyon olmaz. Bunun pek tabi nedeni biyolog görevinin 94 te bitmiş olması. Bana kalırsa 94 levelden sonrada biyolog(lar) oyuna entegre edilebilir. Örneğin 99 da "Sürgün Damar Kristali" oyuna eklenebilir hatta önceside 96 da misal farklı bir biyolog nesnesi de oyuna katılabılır. Böyle bir durumda 99 a kasmak sadece görsel anlamda bir zevk degıl, hesaba daha sağlam efsunlar almak adına itici bir güç olur ve 94 levelde hesabı bırakma mantıgı ortadan kalkar.
26- Sunucuda lonca demircilerinin işlevini arttırmak faydalı olur. Şuan sunucuda lonca arazısı anlamında en fazla işleyicileri kurmak mantıklı oluyor. Demircileri daha işlevsel kılmak anlamında, lonca demirclerinde item yukselten birinden daha fazla yang fakat yukseltme malzemesi almamak işlevselliği arttırma anlamında güzel bir yöntem olabılır.
27- Kule çıkarken kuledeki demirciyi kullanmanın pek de bir işlevi yok gibi duruyor. Bunu da oyuna kazandırmak anlamında şöyle bir uygulama yapılabılır: Misal +6 herhangi bir itemi yukseltirken aynı nesneden 1 tane daha istensin ( simya mantıgı) eger basma süreci basarılı olursa ilgili item +8 +9 olsun. İtemlerin hangi seviyede olacagı baslangıctakı degerı vs sizin insiyatafinizde.
28- md.20 de oyunda işlevselliği pek olmayan itemleri kullanıslı bir nesne yapma anlamında maymun zindanından elde edilen nesneleri örnek verdim. Benzer mantıklar oyunda pek işlevi olmayan "saman, havuç" gibi itemleri de craft malzemesi olarak belirlemek bu itemleri degerli kılar. Sınırsız iksir yapımında nasıl ki kırmızı ginseng isteniyor, bu itemlerde degerlı bir nesnenin üretiminde kullanılabılır. (şayet böyle bir sey yapılırsa havuçun oyundaki droplarını kontrol etmek ve satıcıdan satısnı kaldırmak daha mantıklı olur).
29- Sunucuda var olan bossların sayıları da belli hangileri oldukları da ortada. Misal dokuz kuyruk kesen biri tabiri caizse çok rahat bir sekılde kesemesin. Bossun skıllerı oyuncuyu kolay kesmesini engellesin. Tabi bunu derken hiç kesılmesin demiyorum. Biraz zorlasın ama drobu da güzel olsun. Sunucuda bu tür bossları evrim kasmaktan baska bir niyetle kesen pek de yok. Bossları bu anlamda droplarını tekrar degerlendırmek ve tekrardan yapılandırmak daha güzel olur.
30- Sunucuda her cevhere erişmek bazen mümkün olmuyor. Bu anlamda nesne markette nasıl kı sebnem anlamında bir paket var, benzer mantıkla belirli sayılardan olusan cevherlerde bir paket halınde nesne markette sunulabılır.
31- Cevherlerin işlevsellıgını daha da arttırmak anlamında sunucudaki takılarda 4. slotu açan bir nesne oyuna entegre edılebılır. Bu nesne oyundakı farklı cevherlerın bir arada olarak meydana geldıgı bir cube sistemi ile oyundaki bir npcye hatta lonca demırcılerıne eklenebılır hatta ve hatta nesne markette ayrı olarak da sunulabılır. İsteyen dogrudan nesneden isteyen de kendı çabası ile bunu elde etsin.
32- Takılarda bulunan slotlardaki nesnelerin süresini bir miktar arttırmak da çok güzel olabilir.
33- 99 sunucusu birden fazla sunucunun birlesımı bir sunucu. Alestada var olan bir takım özellikler daha sonrasndaki sunucularda revize edildi ve eski hesaplar o dönemdeki özelliklerle devam etti. Bu madde de bahsetmek ıstedıgım. Alestada skili master yapma sayısı 17 iken bu sonrasında 16 oldu ve çok da güzel oldu. Neticede son skılı master yapamayan saman sura gibi bir karakterlerin işine yaramıs oldu; fakat oncesınde 17 master ile oyuna baslayan ve master olmayan skılı harıc tum skıllerı P olan bir oyuncu gidipte tum skıllerını sıfırlaması oldukca güç. Bu durumu daha önce de ifade ettim ve bu maddede bir alternatıf ile sizlere geldım. Sunucuya belirli bir süreliğine bir npc eklenebılır ve bu npc karaktere 1 kerelıgıne mahsus olmak kaydı ile skıllerını sıfırlayabılır ve P skıl sayısıncada P skılı yapma nesnesi verebilir ve bu nesnenin ne ticareti olsun ne de depo gibi yerlerden farklı karaktere aktarımı olsun. Hal böyle olunca bu durum suistimal edilmeye açık olma durumu da ortadan kalkar. Farklı sunuculardakı master seviye farkını da bu sekılde bir uygulama ile ortadan kaldırabılırısnız. Söylemesi kolay yapmasının zor oldugunun farkındayım; lakin az önce de ifade ettım sadece bu duruma çözm anlamında bir alternatıf gelıstırmek ıstedım. 99 level olupta eskı karakter olan misal bir suranın son skilinin master olmaması oyunda pek adaletli degıl. Bu ve buna benzer yapısal farklılıkları gidermek gerekir.
34- Sunucuda belirli bayraklarda genelde yığılma oluyor ve bazı bayraklarda oyuncu çok az oluyor. Bu gibi durumlarda oyuncusu az olan bayraklara özel misal extra drop elde etme ya da fazladan exp eventi gibi uygulamalar ile bu durum dengelenebılır.
35- Belirli bir süreliğine gelebilecek bir etkınlık suncusu ile sunucunun aktıf oyuncu sayısı ciddi sekılde artabilir. Sunucunun zaten hali hazırda pasif bir oyuncu kitlesi var. Yeni açılacak sunucu ve sonrasında birlesımı ile pasif olan bu kitle de oyuna tekrardan donus saglayabılır.
36-Daha önceden de çok kez belirttim 99 sunucusu 120 sunucusna göre görece daha az yapılacaklar listesi olan bir oyun yapısı; fakat genel anlamda efsun anlamında ciddi bir sorun var. Erebordaki gibi kısa sürede fazla efsun nesnesi kasma imkanını saglayan bir zindan vs durumu da yok. Bu anlamda gelen efsunlar da kayda deger olmayınca sonrası oyuncuyu demoralize eden bir sureç halinde oluyor. Sürgünde bulunan "sürgünün yeniden inşaası" gibi farklı zindan yapıları oyuna entegre edılebılır ve bu zindanlar diger zindanlardan farklı yapıda kurgulanabılır. Örnegin Erebordaki kral sarayı efsun nesnesi elde etme anlamında çok güzel bir imkan. Farklı zindan yapıları da düşünülebilir ve oyundaki zindan çeşitliliği bu anlamda artar. Son olarak normal efsun nesnesi oyunda sdece 75 itemlerine ort-beceri aratmanın dısında pek kullanılmıyor hal böyle olunca vs lık ıtem dizmek isteyenler sadece kadim efsun nesnesi ile bu süreci götürüyor. Kadim efsun nesnesi ile tam oranlı bir efsun getirmenın olasıgını hesapladıgımızda zaten bu durum baslangıcta ınsanın gözünü korkutuyor. Hiç olmasa "Kadim Efsun Küresini" bu anlamda düşünmek ve efsun sürecini tek bir nesne üzerinden götürmemek daha güzel olur fikrindeyim. İlk 4 temel efsunu güzel olan bir kısı sadece son efsunu farklı bir efsun ile getirme surecıne gidebilir. Toparlayacak olursak: Normal efsun sistemi ve kadim efsun sistemi tekrardan revize edilmelidir.